pönttöuuni!

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Oijoijoi, nyt se on vihdoin täällä! Nimittäin meidän ihana pönttöuunimme Justiina!

Miksi juuri pönttöuuni?

Pönttöuuni sopi vanhan koulurakennuksen tyyliin kuin kaneli pullaan ja suuremmassa koulurakennuksessa onkin alkuperäisiä uuneja tallella useampi. Pidin kakluunia ensin vaihtoehtona, mutta sisustustyyliimme (voiko tätä edes tyyliksi sanoa??) sopii riisutumpi malli paremmin. Lisäksi pönttöuuni lämmittää todella tehokkaasti suuriakin tiloja ja se on aina plussaa tällaisessa vanhassa hirsirakennuksessa! Pönttöuunista sanotaan näin: (lähde luhtarem.fi)

"Perinteinen pönttöuuni (nk. pystymuuri, pellimuuri) on tehokas, edullinen ja tunnelmallinen lämmönlähde sekä uusiin että vanhoihin taloihin. Pönttöuunissa on paljon tulipintaa, jolloin uuni luovuttaa lämpöä tasaisesti ja pitkään."

Mistä siis tilasimme uunin?

Vertailin ensin pitkään eri valmistajien uuneja, sillä vaikka ne ensi vilkaisulta näyttävätkin samanlaisilta, niissä on hieman eroja koristerenkaiden leveydessä ja muutenkin mallissa ja eri valmistajilla on erilaisia luukkumalleja. Pohjanmaan tiilirakenteen uunista pidin todella paljon (ja heidän sivuillan näkyvä kuparin värinen uuni on upean näköinen!!), mutta lopulta tulimuuri vei voiton ja tilasimme uunin siis sieltä.

Millainen uuni meille nyt sitten rakentuu paraikaa?

Meille suositeltiin 230cm korkeaa uunia 90cm halkaisijalla (pohjan halkaisija, runko 80cm), sillä tila johon uuni tulee on sen verran suuri. Heillä tulimuurissa ns. perusmalli on halkaisijaltaan 70cm. Malli on tosiaan Justiina ja uunin väriksi valikoitui RAL-värikartasta sävy 9010. Sävyn valinnassa kysyin apua kauppiaalta, sillä halusimme lattiamaaliin sopivan mustalla sävytetyn värin. Uunin luukuiksi ajattelin ensin moderneja kaarevia, yksinkertaisia lasiluukkuja, mutta hetken asiaa mietittyämme päädyimme kuitenkin kunnon vanhanaikaisiin valurautaluukkuihin mustan värisenä. Hopeakin miellytti silmää, mutta annoin Ernon tehdä lopullisen valinnan. Hyvän valinnan hän kyllä teki!




Minkä hintainen uuni oli?

Otimme uunia varten pelkän tarvikepaketin, sillä meille tuli tuttu muurari uunia muuraamaan. Tarvikepaketti maksoi 2750 euroa, sulkupelli 100 euroa ja rahti satsille 175 euroa. Katsomani Contura Sonya -kaakeliuuni olisi maksanut tuplaten, joten mielestämme hinta on kohtuullinen.

Tällaista meillä siis tapahtui tänään:

Ensin meidän ihanaan lautalattiaan sahattiin reikä! Se tehtiin, jotta saatiin kivialusta näkyviin (palamaton alusta).



Aukkoon muurattiin kaksi kerrosta tiiltä: yksi kerron lappeeltaan ja yksi kyljeltään, jotta muurin pohjaa saatiin riittävästi nostettua. Tarkoitukseen olisi sopinut periaatteessa mikä tahansa palamaton materiaali, mutta kun avasimme lattian vasta aamulla, emme lähteneet ostamaan mitään muuta vaan käytimme uunipaketin tiiliä. Joudumme nyt sitten hakemaan tiiliä lisää, sillä jäljelläolevat tiilet eivät enää riitä koko loppu uunin muuraukseen.



Muurarimme Pasi on muurannut työkseen kymmenen vuotta, mutta saimme kuitenkin tulimuurista vielä muurausohjeet mukaan, sillä ilmeisesti muuraustapojakin on monenlaisia ja tiilet on laskettu tämän ohjeen mukaisesti.



Peltikuoren taakse piti muurata hormiliitos ja siinä käytimme muottina ekovillasiivuja ja puuta. Ei ehkä mikään kaunein kapistus, mutta voi kai tuolla vähän näyttää maalipensseliä jos on tarvis! Ei liitos kyllä uunin takaa paljoakaan näy...


Tulipesän pohja tuli elementtinä, mutta vaati pientä siistimistä. Kahden miehen voimin se nostettiin paikoilleen, jotta se saatiin tasaisesti ettei pohjalla olevat tiilet painu kasaan.


Tähän vaiheeseen uuni jäi tällä erää ja viikon päästä jatketaan talkoohommia! Siitä tulee ihan mieletön!!

1 kommentti

Kiitos kommentistasi!

Latest Instagrams

© oma koti kultainen. Design by Fearne.