kylpyhuoneesta pitkästä aikaa!

tiistai 16. syyskuuta 2014

Onpas aikaa vierähtänyt siitä kun olen viimeksi kirjoittanut kylpyhuoneen tilanteesta! Projektissa ei ole oikein ollut mitään järkevää rakoa missä kirjoitella ja tuntuu, että kylppäri on koko ajan niin vaiheessa, että ei ole järkeä kirjoittaa...

Missä nyt sitten mennään? Tosiaan, vesi juoksee nyt jo kylpyhuoneeseen, ja jopa lämmin sellainen pienen odottelun jälkeen! Helpottaa huomattavasti esimerkiksi tiskausprojektia kun saa tiskiveden suoraan hanasta sen lämpöisenä kuin on tarvis!

Mutta niistä kaakeleista! Niistä taisin luvata jotain etukäteistä näyttää ja kertoa mitä olen visioinut! Kun siis ennen ahvenanmaan reissua Erno kysyi, että mitä laattoja kylpyhuoneen tehosteraitaan laitetaan, aloin tiedustelemaan, että koska sellaisia sitten tarvitaan, että paljonko on aikaa miettiä ja tutkailla vaihtoehtoja. No, kuulemma laatoitusta voisi aloitella jo reissun aikana! No enhän minä ollut edes ajatellut koko asiaa! Lapset pitävät myös sen verran kiireisenä ettei puhettakaan että voisi hortoilla jossain rakennustarvike-/kylpyhuoneliikkeissä tutkailemassa vaihtoehtoja joten ei muuta kuin netti laulamaan ja googlailemaan eri liikkeitä ja vaihtoehtoja...

Hetken jaksoin väsyneenä niitä selailla, mutta kun olin laattapisteen sivuilla selaillut jo riittävän monta sivua lähen identtisen näköisiä vaaleita kaakeleita, annoin olla... Laattojen tekstuuri ei tule tietenkään lainkaan esiin kuvissa tietokoneen ruudulla ja värisävytkin ovat vähän sinne päin. Muistin tässä kohtaa juurikin sen terraviivan, josta meille on tulossa ne keittiön välitilan kaakelit! Muistelin katselleeni ihania, pitsikuvioisia kaakeleita liikkeen ikkunassa kun vielä asuimme portsassa ja liike oli Puistokadulla. Sillä sekunnilla kun avasin terraviivan nettisivut ja näin kuvia pitsilaatoista, se oli päätetty: niitä meille tulee! Kylpyhuoneen lattiaan tuli perus harmaata 10x10 laattaa ja seiniin 20x30 kiiltävää ja mattaa valkoista laattaa. Tehosteraita tuli harmaalla lattialaatalla ja niillä pitsilaatoilla! Tässä vähän vaihekuvia... Kuvat valmiista lopputuloksesta saatte hiukan myöhemmin, sillä tässäkin asiassa tuli vähän mutkia matkaan saumausvaiheessa...

Ensin vesieristettiin seinät ja sen päälle alkoi laatoitus...

oikealla siis saunan oviaukko!


Vesieristäminen on sitten tarkkaa puuhaa: koepalalla voidaan todeta eristeen olevan vaadittavan paksuista.


Seinien laatoituksen jälkeen (paitsi suihkun puoleisen seinän, sillä ne laatat puuttuivat!) oli vuorossa lattioiden vesieristys.


Naisen näkökulmaa: on muuten veikeän näköistä ja tuntuista se vesieriste: sellaista kumimaista, joustavaa tavaraa kuivuttuaan!


Lattian laatoittaminen aloitettiin lattiakaivon vierestä, jotta siihen tuli täydet laatat.



Tässä näkyy laatan sävy hyvin, eli siis tuollainen ihan perus eläväisen sävyinen harmaa kyseessä!



Terraviivassa kun kävimme katsomassa laattoja, mallailimme harmaaseen laattaan seuraavanlaisia:


Ruskeat laatat olivat mattapintaisia ja ihanan värisiä ja meinasimmekin jo ottaa myös niitä mukaan soppaan, mutta onneksi tajusin sitten ajatella sitäkin näkökulmaa, että kun kaikki laatat muualla seinissä ovat puhtaan valkoisia, näyttää ruskea ja luonnonvalkoinen melko likaiselta ja jotenkin karulta...

Saimme Terraviivasta kokonaiset seitsemän laattaa mukaamme kun kävimme niitä hakemassa, sillä niitä ei ollut valmiina enempää. Lisää niitä luvattiin parin viikon päähän käynnistämme, joten tehosteraidan laatoitus sai odottaa siihen saakka. Laatat on tehty 10x10 -kokoon, mutta kävi kyllä sitten ilmi etteivät ne tietenkään ihan sitä kokoa vastaa, sillä ne ovat kuitenkin käsityötä... Visioissani tehosteraitaan ei tule mitään säännöllistä kuviointia vaan kuviolaatat tulevat epäsäännöllisessä järjestyksessä harmaan joukkoon, tähän tyyliin:


Tässä vielä lähikuvaa iiiiiihanista laatoistamme! En tiennytkään, että Terraviiva on ilmeisesti melkoisessa hypessä tällä hetkellä, sillä tuntuu, että juurikin tuota pitsikuviota tulee vastaan joka puolella mm. kahviloiden astioissa!


Erno ensin hyväksytti suunnitelman raidasta ja alkoi sitten hommiin!


No, miltä näyttää?


...ja sitten oli vielä edessä yksi todella kinkkinen kysymys: minkä väriset saumat?? Portsan asunnossa käytimme siis samoja valkoisia ja harmaita kaakeleita ja siellä lattia saumattiin antrasiitin värisellä laastilla ja seinät valkoisella (tehosteraita antrasiitilla), mutta valkoinen sauma on niin epäkäytännöllinen, että halusin tänne jotain muuta! Portsassa on siis kaksi kylpyhuonetta ja yläkerran kylpyhuoneessa jouduttiin värjäämään suihkunurkan kaakeleita uudelleen, sillä ne olivat ihan kellastuneet vaikka meillä ei ole koskaan esimerkiksi värjätty hiuksia suihkussa tai muuta todella värjäävää... Päädyin googlailemaan tätäkin asiaa ja selvisi, että ilmeisesti etenkin Ruotsissa harrastetaan tummia saumoja valkoiseen kaakeliin! Päädyin lopulta kylmän sävyisiin harmaisiin saumoihin, sillä se käy loistavasti kumpaankin laattaan ja on käytännöllinen!

Tehosteraidan laatoittamisesta sen verran, että tosiaan käsityönä tehdyt kaakelit eivät ihan kuitenkaan vastanneet aina 10x10 -kokoa joka toi oman haasteensa hommaan ja lattialaatta on tietenkin paksumpaa kuin seinään tarkoitettu pitsilaatta. Terraviivassa kerrottiin saumausvinkkinä, että pitsilaatat kannattaa teipata ennen saumausta jotta laastia ei mene niin paljoa kuvion väleihin, mutta kyllä sitä kohtalaisesti sinne meni teippaamisesta huolimatta, sillä teipit (joku perus raksateippi) lähtivät irti monesta laatasta... Itse en ole laatoittamista harrastellut, mutta voisiko olla niin, että ilman teippiä vahinko olisi kuitenkin ollut pienempi, sillä laatan koloset olisi saanut puhdistettua jo pyyhintävaiheessa hyvin ylimääräisestä laastista?

No, lopputuloksen näette kohtapian... Nyt nukkumaan, että huomenna jaksaa taas häärätä...

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Latest Instagrams

© oma koti kultainen. Design by Fearne.