projekti kasvimaa!

maanantai 11. toukokuuta 2015

Nyt on kasvimaan perustaminen jälleen edennyt pari askelta! Ehdin jo miettiä, että tuleeko mitään istutuslaatikoita vaiko kaivetaanko kasvimaa suoraan maahan, mutta saimme tosiaan onneksi ilmaiseksi lavakauluksia rakennustyömaalta ja kaverilta suodatinkangasta laatikoiden suojaksi! Multaa oli tarkoitus hakea jäteasemalta, mutta se oli ehtinyt sieltä jo loppumaan. Lopulta multa haettiin Varsinais-Suomen puutarhamulta Oy:ltä Raisiosta ja Läänin kuljetus Oy:ltä Ruskolta ja se maksoi 40 euroa peräkärryltä.

Tein suunnitelman kasvulaatikoille siten, että laatikoita tarvittaisiin 7 kpl. Alun perin meillä oli kauluksia vähemmän ja tein suunnitelman siten, että korkeammat kahden kauluksen laatikot tulevat tiettyyn reunaan jotteivat ne varjosta matalampia laatikoita, mutta saimme kauluksia onneksi vielä lisää ja nyt meillä sitten on kuusi kahden kauluksen korkuista laatikkoa: kaksi kaulusta siis vielä uupuu, mutta eiköhän sellaiset jostain hoidu tässä muutaman viikon aikana niin saamme esikasvatetut taimet kylvettyä kesäkuun alussa.



Kävimme talomaaliostoksilla myös edellispäivänä, sillä julkisivulaudoitus olisi tarkoitus saada paikattua loppuun ja sitä myötä myös paikkamaalaus olisi tarkoitus nyt hoitaa alta pois vihdoin! Maalikaupassa sitten tuli mieleeni, että pitäisikö viljelylaatikot kuitenkin vahata supi saunavahalla mustaksi, sillä paljukin on sillä käsitelty. Myös hiekkalaatikon voisi käsitellä niin olisi sama "ilme" koko pihassa. Ostimme siis Supi saunavahan ja vahasimme edellispäivän iltana laatikoiden ulkosyrjät. Kuten arvelin, tulos ei niin kovin musta vielä ole, että ehkä käsittelemme laatikot vielä kertaalleen, jotta sävy olisi sama kuin paljussakin. Laatikoiden vahausurakan päätteeksi kävimme vielä hutkimassa pesäpalloa tuossa kentällä: huhheijaa kun on paikat nyt kipeät! Ostin silloin sieltä huutokaupasta pesiskamoja jonkun läjän (nyt huomasimme, että olin ostanut vääränkätisiä räpylöitä, tietenkin, kun vasenkätinen olen itse) ja kävimme testaamassa mailoja! Ei muuta kuin pesisporukka kasaan ja iltapelejä pystyyn kun lapset nukkuvat! Itkuhälyttimetkin ulottuvat kätevästi kentälle!


Erno leikkeli eilen myös suodatinkankaat laatikoiden pohjille ja reunoille, jotta laatikot eivät kärsisi niin paljoa heti ensimmäisenä kesänä. En tiedä miten kangas vaikuttaa itse viljelyyn, mutta ei sitä tiedä ellei kokeile! Näillä mennään siis tänä kesänä; ensi kesänä punnitaan tilanne sitten uudestaan kun nähdään miltä tämän kesä rikkaruoho- ja satotilanne näyttää!



Tarkoitus on siis laittaa kuusi laatikkoa näin ja tuo yksi tuonne oikealle sivulle. Nyt kuitenkin ladoimme noista kahdesta kauluksesta yhden korkeamman ja toivomme, että saamme vielä kaksi kaulusta jostain lisää.


Tuli kyllä suodatinkankaat viimeisen päälle laitettua!


Kangas tuli nitojalla kiinni ettei multaa pääsisi niin paljoa lautojen ja kankaan väliin, ja hienosti se menikin! 


 Kylvöt suoritimme eilen illalla sateen ropistessa ja ryhdyimme sitten pohtimaan, että eihän meillä tokikaan ole mitään harsoa viljelysten suojaksi! Onneksi suodatinkangasta jäi yli sen verran reippaasti, että saimme sillä suurin piirtein peitettyä laatikot. Tässä näkyykin tuo vaaleahko "musta" sävy laatikoissa!


Onko teillä kokemuksia laatikkoviljelystä? Kaikki vinkkivitoset kehiin!!



2 kommenttia

  1. Hei. Minulla on ollut yksi laatikko jo 10 vuotta. Säästö syistä laitoin pohjalle Turun Sanomia kun joku jossakin lehdessä neuvoi. Siinä on kasvatettu kukkia, koristekurpitsaa, kesäkurpitaa pellavaa ja mitä kulloinkin keväällä on mieleeni tullut. Edellis keväänä se muutettiin toiseen paikkaan ja hyvin oli TS lehdet tehtävänsä tehneet. Se oli toiminut sellaisena kokeilu laatikkona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no hyvä kuulla, että laatikot ovat ainakin pitkäikäisiä!!:) meidän laatikot tosin eivät ole lämpökäsiteltyjä...

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Latest Instagrams

© oma koti kultainen. Design by Fearne.