eteisen lattian laatoitus!

lauantai 25. lokakuuta 2014

Oujee, nyt on eteisen lattia laatoitettu, saumattu ja jopa lattialämmitys asennettu! Päädyimme siis laatoittamaan lattian, sillä lankkulattiaa ei ollut kuin toisen oven kohdalla kun toisen kohdalla oli se pieni kylpyhuone... Laatoitus on helppohoitoinen vaihtoehto ja kurasyöppöä ajatellen ehdoton, sillä vettä varmasti roiskuu syöpön ohi ja vesieristys tulee tehdä.

Millaista laatoitusta sitä sitten rupesi miettimään...? Joku perus harmaa olisi ollut varmasti turvallinen ja klassinen valinta, mutta mehän emme moisista välitä, niin aloin visioimaan lattiaan musta-valkoista shakkiruutua! Juttelin visioistani tutuilleni, ja kaverini äiti kysyikin, että kummin päin olin ruudukon ajatellut? Olin automaattisesti miettinyt ruudukkoa fiftari-tyyliin ihan vaakatasoon, mutta kysymyksen jälkeen ryhdyin selaamaan pinterestistä kuvia shakkiruutulattioista ja silmäni jotenkin viehättyi salmiakkiruutuiseen lattiaan. Pystyruutuinen lattia sopisi hyvin taloon ja sen henkeen. Kodista löytyy muutenkin vanhan ajan rokokoo-henkeä joten lattia sitoisi hyvin yhteen muualtakin löytyvää tunnelmaa! Tällaisia kuvia löysin, joista se inspiraatio sitten iski:

Katsoin näitä harmaa-valkoisia lattioita ensin huokaillen, mutta kaipasin kuitenkin jotain vähän villimpää...


Musta-valkoisessa lattiassa on jo hiukan enemmän asennetta!


Harmaa on jotenkin niin trendikäs ja klassinen...ei millään pahalla!


Alkuperäisen suunnitelman mukaan lattiasta olisi tullut tällainen:


Mieletön ero sen mukaan kummin päin kaakelit on! Suurkiitokset siis Railille inspiraatiosta!


Sitten koitti se laattojen valinta! Oli muuten vaikeaa löytää nopeasti ihan vain mustia ja valkoisia laattoja koossa 10cmX10cm! Kaikkialla laatoissa oli jotain marmorointikuviota tai jotain, mutta lopulta Bauhausista löysin mieleiseni: matta hiilenmusta ja puhtaanvalkoinen lattialaatta kohtuuhinnalla! Kiiltävä laatta olisi ollut tietenkin todella näyttävä, mutta ehkä se siinä kaiken ravan alla kuluisi turhan nopeasti ruman näköiseksi.

Laatathan ostettiin levyinä, joten ennen kuin pääsimme itse laatoitushommiin piti laatat irroittaa toisistaan ja putsata ne siitä jostain liitostöhnästä. Hommaa kyllä riitti! Siskoni auttoi siinä hommassa, onneksi!

Meillä oli hommassa pari innokasta apuria vielä lisäksi: nuorempi mukavasti jyrsi kaakeleita kahdella hampaallaan, yök!


Kun laatat oli siistitty niin pääsimme suunnittelemaan laatoitusta. Päätimme aloittaa suunnittelun haasteellisesta paikasta, eli kurasyöpön ympäriltä. Minä toimin suunnittelijana ja Erno sitten leikkeli laatat tarvittavaan muotoon ja sekoitti kuran.


Ostimme Baukkarista laatoitukseen käytettäviä ristikoita, jotta laatat saataisiin mahdollisimman hyvin kohdikkain, sillä tämäntyyppisessä hommassa pienikin virhe näkyy häiritsevästi.


Suunnittelimme pienen alueen ensin, nostimme laatat sivuun ja aloitimme laattojen asettelun lopullisille paikoilleen. Jostain syystä homma ei (tietenkään! Taaskaan!) mennyt kuin elokuvissa ja ongelma ilmeni kurasyöpön oikeassa alakulmassa: homma meni pieleen melkoisesti, noin 1-2cm, ja pähkäilimme sitten aikamme mitä teemme asian kanssa... Päädyimme leikkaamaan yhdestä laatasta siivun pois ja eihän se lopun viimein näy valmiista lopputuloksesta, mutta hetken aikaa siinä kyllä ehdittiin masistella ennen kuin ryhdyimme pohtimaan ratkaisua ongelmaan...


Sanokaa nyt tekin ettei sitä virhepaikkaa tuolta niin näy?


Laatoitettavaa oli arviolta seitsemän neliötä, joten homma eteni melkoisen hitaasti. Vastoinkäymisen jälkeen menimme suosiolla nukkumaan (kello taisi olla jotain 02 tai vastaavaa) ja Erno jatkoi hommia seuraavana päivänä.


Tuo toinen ovi olisikin tässä sitten ohjelmassa kunnostaa jotta saisimme sen käyttöön ennen talven loskakelejä: onko jollain jotain kokemuksia sellaisesta hommasta?


Behind the scenes kylpyhuoneen kaaos tuolla taustalla...


Saumat laitettiin valkoiseksi, sillä useimmissa katsomissani kuvissa ne olivat valkoiset. Haastava väri eteiseen, mutta eiköhän siitä saumasuojalla selvitä ja sitten kun väri alkaa olemaan riittävän likainen niin ei muuta kuin saumaväriä päälle!


Tuossa näkyy tuo yksi eteisen seinä kokonaisuudessaan! Mielestäni kyllä tosi kivan näköinen tuo tiililadonta isommallakin laatalla!


Melko harmahtavaksi jäi kaakelit alkuun sauma-aineesta, mutta kunnon pesun ja mikrokuituliinalla pyyhkimisen jälkeen ne näyttävät melko hyviltä. Kuvaahan tästä tilanteesta ei tietenkään ole, mutta palaamme siihen kun vielä kertaalleen kuuraamme lattian ja laitamme saumasuojan.



Miltä näyttää? Mielestäni sopii taloon ja meidän tyyliimme loistavasti ja on kyllä kaiken vaivan arvoinen!

4 kommenttia

  1. Todella ammattimaisesti ootte kyllä laatoittanut! Jälki oli varsinkin livenä todistettuna todella tarkkaa ja siistiä :) Ja mitään virhettä en tuosta löytäisi, vaikka kuinka koittais etsiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän hyvin kyllä onnistuttiin vaikka molemmat eka kertaa tehtiin tuon tyyppistä juttua!

      Poista
  2. Upea lopputulos! Kiitos inspiraatiosta laattojen asettelun suhteen :)

    VastaaPoista
  3. Minä rakastan näitä mustavalkoisia laattoja! En oikein tiedä, mistä ne muistuttavat, mutta ne ovat kyllä sellaisia joita ei usein enää näe. Meidänkin pitäisi laatoitustyöt aloittaa pyhien jälkeen. Saa nähdä, päädymmekö tämmöiseen lopputulokseen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Latest Instagrams

© oma koti kultainen. Design by Fearne.