puutarhahommia: taimipotteja sanomalehdistä!

lauantai 25. huhtikuuta 2015

Vähän puutarha-asiaa tällä kertaa, tai oikeastaan kasvimaa-asiaa! Piha kun meillä on tuollainen suht tasainen nurmikenttä niin mitään kukkaistutuksia en hosu tänä keväänä, sillä tänä vuonna ei paukut yksinkertaisesti riitä kaikkeen vaikka miten haluaisin kaiken valmiiksi ny heti eikä ensi vuonna!

Kasvimaa on kuitenkin sellainen asia, jonka haluan jo tänä keväänä perustaa, sillä mökillemme Koski TL:ään ei kukaan tänä vuonna viljele mitään ja mekään tuskin mökille juurikaan tänä kesänä kerkeämme. 

Pihaamme sopisi kuin nyrkki silmään ihan perinteinen kasvimaa joka vain kaivetaan johonkin kohtaan nurmikkoa, mutta ehkä hieman laiskana ihmisenä, ei rikkaruohojen kykkiminen houkuttele yhtään! Ratkaisu siihen on lavakauluksista tehtävät viljelylaatikot, sillä niiden pohjalle laitetaan suodatinkangas jotteivat rikkaruohot puske maasta uuden mullan sekaan. Kuulostaa täydelliseltä! 

Lavakaulukset eivät kylläkään ole mitään edullisia! Googlailin niitä sieltä sun täältä ja edullisimmillaan niitä saisi 12e kappalehintaan. Niitä kuitenkin tarvittaisi reilusti, joten mikään ihan pieni investointi kaulukset eivät ole ja multaakin ne syövät ihan kiitettävän määrän! Onneksi saimme niitä nyt eräältä työmaalta ilmaiseksi, sillä tällä budjetilla olisi muuten jäänyt kaulukset ostamatta. Enää puuttuu siis multa, suodatinkangas ja taimet ja siemenet! ...ja aikaa tietenkin!

Ei mennä kuitenkaan ajan edelle, vaan aloitetaan viljelypuuhat taimipottien askartelulla! Istutin tomaatin ja paprikan siemeniä purkkeihin toivoen, että sieltä edes muutama siemen itäisi ja kasvattaisi meille hyvät taimet viljelylaatikoita varten! Aikamoinen opiskelu on ollut, että olen saanut selville mitä kaikkea taimen siemenestä asti kasvattamiseen tarvitaan ja mitä pitää milloinkin tehdä: koska taimet tarvitsevat valoa, koska lämpöä, koska lämpö on huonompi jne...

Kun siemenet olivat itäneet, yritin kovin googlailla, koska ne pitää koulia. En ole varma kämmäsinkö jo siinä kun istutin siemeniä usean samaan purkkiin vai koulinko ne nyt liian aikaisin, mutta joka tapauksessa tein sitten koulinnan siinä vaiheessa kun sirkkalehdet olivat kasvaneet.

Löysin varjoyrtin puutarha -blogista mainion ohjeen sanomalehtipaperista arkarreltavista taimipoteista jotka voi istuttaa sellaisenaan kasvimaahan ja innoistuin niistä: eräs ilta me sitten Ernon kanssa istuimme salin pöydän ääreen ja aloimme askartelemaan! Taittelu oli mukavaa puuhaa ja yhdessä touhuaminen on aina mukavampaa kuin yksin!

Käytimme lehtenä jotain iltapäivälehteä, josta otimme aina puolikkaan aukeaman kerrallaan.


Arkki taitetaan leveyssuunnassa siten, että yläreunaan jää viitisen senttiä yksinkertaista paperia: siitä tulee potin pohja!


Kaksinkertainen reuna taitetaan oikeastaan ihan vain ulkonäön vuoksi.


Sopivan kokoinen neliskulmainen pullo pöydälle, ja paperi siihen alle siten, että yksikertainen paperi jää taiteltavaksi pullon "yli".


Pieni pala maalarinteippiä, jotta potti pysyy kasassa.


Sitten vain taitokset pohjaan ja pieni teipinpala myös sinne.


...Ja voilà!


Tällainen pikku urakka meillä siis oli! ...Ja pitihän sitä vähän hassutella ja tehdä tuollaisia Hasselhoff -potteja kun herran lärvi osui kohdalle!


Siellä ne meidän pikku taimet sitten ovat!


Siirtämisen jälkeen uitimme vielä taimet lavuaarissa, jotta ne saivat riittävän määrän kosteutta heti alkuun.


Tämän jälkeinen vaihe on ollut minulle mysteeri, joten kertokaahan minulle hortonomilukijani: pitääkö taimet nyt laittaa millaiseen paikkaan? Laitoimme vintille viileään ikkunan alle valoon, mutta niille ei tuntunut siellä tapahtuvan mitään! Siirsimme ne sitten eteiseen vaunujen paikalle tuolille valoon ja nyt niihin sitten on kasvanut jo lehtiä! Onko se paikka sitten okei miten kauan?

Huh! Että osaa olla jännittävää ja ihmeellistä seurata taimien kasvatusta!

1 kommentti

  1. Yrittäkää ihmeessä mennä mökille vaikka viikonlopuksi. Kasvimaa kotiin on kyllä hyvä idea.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Latest Instagrams

© oma koti kultainen. Design by Fearne.