projekti ruokapöytä!

sunnuntai 3. elokuuta 2014

Olemme kuumeisesti miettineet, että millaisen ruokapöydän haluaisimme tänne, sillä Portsassa meillä on ollut vain pienehkö neljän hengen (+päädyt) ruokapöytä jossa jalat heiluvat ja viilu irvistää. Molemmille oli päivänselvää, että pöydän tulee olla MASSIIVINEN ja siinä pitää olla paljon istumapaikkoja, sillä on ollut todella harmillista kutsua vieraita kylään kun pöydän ääreen ei mahdu oikeastaan meidän lisäksemme juuri kukaan! Haavepöytämme on siis ollut koskelainen pirttipöytä, mutta mietimme sen kokoa (pituus 193cm) ja sen hintaa (500e) ja päädyimme kuitenkin diy-projektiin. Se himoitsemamme pöytä oli siis tämä:



Meillähän jäi vanhasta keittiöstä kaikki lattialankut ylimääräisiksi, sillä kylpyhuoneeseen tulee tietenkin laatoitus, joten päädyimme eräänä iltana askartelemaan lankkujen parissa:

Ensin puhdistimme lankkuja vanhalla kunnon cifillä (ent. VIM!)


Lankuissa oli kuitenkin jotain ihmeellistä kiinni mikä ei lähtenyt edes cifillä, joten otimme mattopuukon terän ja maalinraaputtimen (mikä sitten onkaan nimeltään) ja aloimme rapsutella! Erno kokeili puhdistusta vähän rajummin ottein ja yhdestä lankusta rupesi maalikin jo liukenemaan, joten jouduimme vaihtamaan yhden hyvän lankun hieman huonompaan.


Puhdistuksen ja raaputuksen jälkeen kävimme lankut läpi hiomapaperilla, sillä lankku oli yllättävän tikkuista! Molemmat saimme jo pyyhintävaiheessa sormiimme tikkuja ja niitä sitten iltahämärässä pinseteillä irroiteltiin... Tältä pöytälevy sitten tulisi näyttämään kokonaisuudessaan:


Lankut on nueroitu ja saimmekin pöytälevyyn juuri mahtavasti käytettyä vierekkäisiä lankkuja yhtä lukuunottamatta! Hienosti siis menee nuo kulumakohdat niin kuin ne ovat entisessä keittiössä menneet!


Sitten seuraava vapaa hetki tämän projektin tiimoilta kului uuden puumateriaalin vahaamisessa sekä pöytälevyn vahaamisessa. Pöydän kansi vahattiin kertaalleen osmo colorin värittömällä puuvahalla ja uusi puu vahattiin osmo colorin matta lumi -vahalla. Maalausstudion pystytimme vintille, huh huh! Siellä on näin hellepäivien jälkeen melkoisen lämmintä (vain kiuas puuttuu!) joten oli siinä tekemistä!

Katsoin erilaisia inspiraatiokuvia pöydistä mm. riihirustiikin sivuilta ja monista blogeista ja minulla oli selkeä visio miltä pöydän runko tulisi näyttämään ja näytin kuvia miehelle. Jossain kohtaa oli kuitenkin tapahtunut jokin informaatiokatkos, sillä Erno oli varannut vääränlaista puutavaraa tukipuita varten ja saatiin lähteä jälleen kauppaan. Näin ollen myös uusi puutavara "jäi jälkeen" vahauskerroksella, mutta kyllä sen sitten vahaa vielä valmiinakin kertaalleen.

Tällaisia inspiraatiokuvia olin katsonut:

(kuva: www.riihirustiikki.fi)


(kuva: isyyspakkaus -blogi http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/saankestava-ruokapoyta)

Päädyimme tekemään jotain näiden kahden mallin väliltä... Jotenkin se, että jalat olisivat vain pöydän kannen kulmissa, tuntui hölmön näköiseltä, joten sijoitimme jalat hiukan sisemmäs kuten jälkimmäisessä kuvassa, mutta teimme jyhkeyttä lisäämään ylemmän kuvan kaltaiset tukipuut. Tai no siis, Ernohan pöydän oikeastaan TEKI, minä vain hioin ja käsittelin ja käskytin!

Käsittelimme pöydän kannen yhteensä kolme kertaa osmo colorin värittömällä puuvahalla ja hioimme kannen aina joka kerroksen välissä. Myös runko sai ylleen kolme vahakerrosta. Tällainen pöytä siitä nyt sitten tuli: 258cm täydellistä huonekalua saliimme!

Melkoinen määrä kulmarautoja kului pöytään: yhteensä 13 pientä ja 8 suurta!


Siinä se nyt sitten on valmiina (ja huonossa valossa)!!





...ja mites budjetti sitten? No, se Kosken pöytä maksoi tosiaan sen 500e ja kodin1:ssä oleva lankkupöytä maksoi 800e. Tätä pöytää varten ostimme:

- osmo color väritön puuvaha osmo top oil 0,5l
- osmo color matta lumi puuvaha 0,75l
- liimapuupalkki 90x90, 3kpl kolmen metrin pituista kankea (vähän jäi yli)
- mitallistettu 48x98 (höylätty pattinki) 6m 20cm
- kulmaraudat pienet 13 kpl
- kulmaraudat suuret 8 kpl
- työtuntejä PALJON!

Hinnaksi pöydälle jäi lopulta alle 200e! Huikeaa!!

Miltä näyttää?

3 kommenttia

  1. Paljon hienompi tuli kuin nuo sun inspis-kuvien pöydät! Vau, ootte kyllä tosi taitavia :)
    -annika-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu, ollaan kyl tosi tyytyväisiä itsekin! kiitos!:)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Latest Instagrams

© oma koti kultainen. Design by Fearne.