ystävänpäivän herkuttelua!

maanantai 15. helmikuuta 2016

Huh! Pitkä paussi taas takana kirjoittelusta: pukkaa tässä vähän kaikenlaista actionia ja ensi viikolla menenkin kolmeksi viikoksi töihin, joten kiire jatkuu edelleen ennen äitiysloman alkua... Remppa- tai sisustushommia ei ole tullut nyt haaveilua enempää tehtyä, mutta eilen ystävänpäivänä herkuttelimme oikein olan takaa! Käsin tekeminen ja hyvä ruoka on lähellä sydäntä, joten niiden teemojen ympärillä tämä tässä nyt pyörii varmasti jatkossakin ennen kuin päästään nuuhkuttelemaan uutta vauvelia!

Mitä herkkua me sitten oikein teimme? Teimme alusta loppuun asti (okei, majoneesi tuli ihan vaan Hesburgerilta) kebabia! Kaupassa sattui olemaan jauheliha tarjouksessa ja oli puhetta ystäväpariskunnan kanssa, että voisimme tehdä ystävänpäivänä jotain brunssia, mutta kiitos hormonien, tämä mamma vaihtoikin brunssin kebabiksi! Kebablihapötköjä olemme tehneet paristi aiemminkin, mutta nyt ajatus laukkasi jo niin pitkälle, että suunnittelin kastikkeen tekemistä itse ja lihan kyytipojaksi salaatin lisäksi pitaleipiä ja kermaperunoita, jotta on mistä valita!

Kebabkastikkeen tein mättömestarin reseptillä, sillä aiemmin käyttämämme kaupan valmis kastike ei ole ollut mistään kotoisin! Tämä kastike oli kyllä vertaansa vaikka; juuri sopivasti potkua ja mukava koostumus ja maku! Voisin oikeastaan kopioida reseptin tähän alle:

Raaka-aineet
Lisäksi halutusta tulisuusasteesta riippuen 

Kastiketta tuli tällä reseptillä melkoinen annos, mutta sen pitäisi säilyä hyvin seuraavaakin käyttökertaa varten. Onneksi olimme säästäneet lapsille leikkeihin juuri vanhan ketsuppipullon niin saimme kastikkeen kivasti annosteltavaksi pulloon!

Valmistusohjeet
  1. Pilko sipuli, valkosipuli ja halutessasi chilit pieniksi paloiksi.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää pilkotut vihannekset. Paista keskilämmöllä kunnes pehmenevät hieman.
  3. Lisää kattilaan paseerattu tomaatti. Keitä hiljalleen n. 20 min tai kauemminkin jos esim. muu kokkailu on kesken. Hyvälaatuinen tölkkitomaatti (esim. Cirio- tai Mutti-merkkinen) on niin makeaa että lisämakeutusta ei tarvita. "Kaupan merkkejä" käyttäessä kastikkeeseen voi lisätä maun mukaan lorauksen siirappia, fariinisokeria tai kidesokeria.
  4. Lisää mausteet, kasvisliemikuutio, sriracha kastike, sinappi ja balsamiviinietikka. Anna kiehua vielä kymmenisen minuuttia tai kunnes kastike on sopivan paksuista.
  5. Kun kastike on hieman jäähtynyt, hienonna sitä tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella jos tarvetta. 
  6. Ohjeen mukainen annos on iso joten säilö ylimääräinen kastike hyvin puhdistettuun lasipurkkiin.

    Kebablihan valmistimme siten, että laitoimme kahteen kiloon naudan 10% jauhelihaa 4rkl grillimaustetta ja 4rkl aromimaustetta (kotigastronomin, ilman aromivahvennetta) ja vaivasimme mausteet hyvin lihaan. Sen jälkeen liha laitettiin pötköksi folioon ja siitä pyöritettiin tiukka rulla. Rulla oli uunissa viitisen tuntia 120 asteessa, kunnes lihan sisälämpö oli 80 astetta.

    Kun rulla oli kypsä, laitoimme sen yöksi huilaamaan ja leikkasimme sen juustohöylällä seuraavana päivänä suikaleiksi. Paahdoimme suikaleita vielä uunissa ennen tarjoilua kebabvartaan puutteessa.


     




    Lisukkeeksi teimme oikein kunnon kebulasalaattia, eli jäävuorisalaattia, kurkkuraastetta ja tomaattia.


    Kebabkastikkeen lisäksi salaatin kaveriksi tein tilli-jogurttikastikkeen siten, että laitoin turkkilaiseen "partaäijä"-jogurttiin aromimaustetta, valkosipulimurskaa, sitruunaa, sokeria ja tilliä.

    Pitaleipiä en ollut koskaan ennen tehnyt ja se hieman kauhistutti minua: kuulosti aivan ydinfysiikalta, että leipiin pitäisi saada ilmakupla jotenkin, mutta hyvin leivät onnistuivat ensikertalaiselta kuitenkin! Vähän meinasi tulla tänka på, kun huomasin, että vehnäjauhot olivat loppumaan päin, mutta korvasin loput jauhot sitten hiivaleipä- ja durumjauhoilla. 

    Pitaleivät tein maku-lehden reseptillä, joka vaikutti takuuvarmalta. Sekä taikinapalloja, että kaulittuja leipiä kohotettiin liinan alla lämpöisessä, niin ilmakupla muodostui hyvin!




    Olin niiiiiin onnellinen, kun sain mieheltä kuvaviestin kun olin hakemassa vieraita, että leivät näyttivät tältä!!


    Kermaperunat tehtiin ihan perinteisen reseptin mukaan, eli kerros perunasiivuja, siihen aromimaustetta (ja tässä tapauksessa grillimaustetta, sillä aromimauste loppui kesken), taas kerros perunasiivuja ja maustetta ja tätä kunnes vuoka on täysi. Sitten kermat perään ja uuniin!


    Ja tässä kuva vielä koko komeudesta ennen kuin se meni parempiin suihin! Oli kyllä ihan älyttömän hyvää! Suosittelen joskus kokeilemaan! Nyt maistelenkin iltapalaksi yhden, viimeisen pitaleivän lisukkeineen!




Latest Instagrams

© oma koti kultainen. Design by Fearne.