Valaisinhankintoja

maanantai 22. syyskuuta 2014

Asia, jota ei ole pitkiin pitkiin aikoihin tullut hommattua, nimittäin valaisimia! Täällä kun on rutkasti enemmän tilaa kuin vanhassa asunnossa, piti luonnollisesti hankkia muutama valaisin lisää kokoelmiin! Toiseen lastenhuoneeseen meillä oli jo edellisestä asunnosta jäänyt hattivatti-valaisin, mutta toinen lastenhuone kaipasi uutta valaisinta ja makuuhuoneeseen piti hankkia kaksi valaisinta. En tiedä yhtään mikä on tällä hetkellä "in", mutta kesän Tampereella vietetyn päivän aikana ihastuin siellä sisustusliikkeessä sellaisee ihanaan, kävyn näköiseen lamppuun... En tietenkään muistanut ottaa kuvaa lampusta, mutta kun tämä asia tuli ajankohtaiseksi, ryhdyin googlailemaan Tampereen sisustusputiikkeja jälleen ja sielä se liike sitten löytyi ja heidän sivuiltaan lamppu:

Vita silvia! (kuva: inessa.fi)


...ja selvisi sitten myös maalaisuuteni: lamppuhan ei esitä käpyä kuten luulin vaan artisokkaa... Tämän valaisimen laitoimme makuuhuoneeseen sängyn yläpuolelle ja ostimme sen siinä tavaomaisessa koossa. Mini-kokoinen olisi ollut kerrassaan suloinen, mutta sille ei löytyisi paikka kotoamme.

Katselin sitten samaisen kaupan muitakin merkin valaisimia ja ihastuin totisesti pilvimäiseen EOS -valaisimeen:

(kuva: inessa.fi)


Tästä minulla oli sellainen visio, että kun olen hankkinut molemmille tytöille huoneeseen rykelmän eri sävyisiä pompomeja kattoon ripustettaviksi, niin lamppu sopii sinne pallukoiden joukkoon mainiosti! Valaisin on juuri samaa kokoluokkaakin (ostimme mini-kokoisen) kuin isommat pompomit!

Mitä muita valaisimia meiltä sitten löytyy?

Salissa, eteisessa ja keittiössähän on vanhat koulun loisteputkivalaisimet ja ne aiomme säilyttää muistona menneistä ja nehän valaisevatkin loistavasi jos on tarvis! Harmiksemme yksi valaisimista on jotenkin rikki salissa (salissa yhteensä kuusi näitä) ja se pitää aivan järkyttävää möykkää lämmettyään! Pitää kysellä sähkäriltä, että olisiko asialle jotain tehtävissä...



Saliin hankimme kaksi niitä Markslöjdin kristallikruunuja joita on vilahtanut täällä aiemminkin ja yhden sain vielä lahjaksi ja ne tulevat ruokapöydän yläpuolelle kunhan niille vedetään sähköt ensin (pintavetoina, kuten ajan henkeen kuuluu!).


Saliin tulee kristallikruunujen lisäksi ikean suuri maskros jonka ostin Lontooseen muuttaneelta opiskelukaveriltani muuton alta pois! Suurikaan maskros ei näytä tämän kokoisessa tilassa liian suurelta, vaan koko on aivan nappi!



Tällä hetkellä lastenhuoneisiin tulevat pompomit leijailevat ruokapöydän yläpuolella. Tästä rykelmästä puuttuu muutama pallukka, sillä nappasin niitä mukaani lasten valokuvaukseen...


Keittiö... Nyt kun keittiö on koottu (siitäki pitää ehtiä kirjoittamaan pikapuoliin!!), on ajankohtaista miettiä keittiön valaistusta. Keittiössä on kaksi suurta loisteputkivalaisinta katossa, mutta juuri siihen kohtaan, jossa seinän vieressä on pitkä kaapisto ja taso, ei valo yllä tarpeeksi... Visioin siihen sellaisia pelkkiä johtoja joista roikkuu suuri lamppu, mutta sain kuitenkin pienen tuunausidean (jälleen) ja lähden toteuttamaan sitä kunhan sähkäri palaa lomilta... Vai onko jollain jotain loistavia ideoita? Pakko laittaa tähän maistiaiskuva keittiöstä ja eräänlainen behind the scenes -kuva jossa näkyy kaikki roina joka pöydällä makaa nyt ennen kuin olemme saaneet tavarat laatikoihin... Keittiön takaseinä levytetään siis vielä ja siihen tulee se välitilan kaakelointi jahka laatat olisivat valmiit...





kylpyhuoneesta pitkästä aikaa!

tiistai 16. syyskuuta 2014

Onpas aikaa vierähtänyt siitä kun olen viimeksi kirjoittanut kylpyhuoneen tilanteesta! Projektissa ei ole oikein ollut mitään järkevää rakoa missä kirjoitella ja tuntuu, että kylppäri on koko ajan niin vaiheessa, että ei ole järkeä kirjoittaa...

Missä nyt sitten mennään? Tosiaan, vesi juoksee nyt jo kylpyhuoneeseen, ja jopa lämmin sellainen pienen odottelun jälkeen! Helpottaa huomattavasti esimerkiksi tiskausprojektia kun saa tiskiveden suoraan hanasta sen lämpöisenä kuin on tarvis!

Mutta niistä kaakeleista! Niistä taisin luvata jotain etukäteistä näyttää ja kertoa mitä olen visioinut! Kun siis ennen ahvenanmaan reissua Erno kysyi, että mitä laattoja kylpyhuoneen tehosteraitaan laitetaan, aloin tiedustelemaan, että koska sellaisia sitten tarvitaan, että paljonko on aikaa miettiä ja tutkailla vaihtoehtoja. No, kuulemma laatoitusta voisi aloitella jo reissun aikana! No enhän minä ollut edes ajatellut koko asiaa! Lapset pitävät myös sen verran kiireisenä ettei puhettakaan että voisi hortoilla jossain rakennustarvike-/kylpyhuoneliikkeissä tutkailemassa vaihtoehtoja joten ei muuta kuin netti laulamaan ja googlailemaan eri liikkeitä ja vaihtoehtoja...

Hetken jaksoin väsyneenä niitä selailla, mutta kun olin laattapisteen sivuilla selaillut jo riittävän monta sivua lähen identtisen näköisiä vaaleita kaakeleita, annoin olla... Laattojen tekstuuri ei tule tietenkään lainkaan esiin kuvissa tietokoneen ruudulla ja värisävytkin ovat vähän sinne päin. Muistin tässä kohtaa juurikin sen terraviivan, josta meille on tulossa ne keittiön välitilan kaakelit! Muistelin katselleeni ihania, pitsikuvioisia kaakeleita liikkeen ikkunassa kun vielä asuimme portsassa ja liike oli Puistokadulla. Sillä sekunnilla kun avasin terraviivan nettisivut ja näin kuvia pitsilaatoista, se oli päätetty: niitä meille tulee! Kylpyhuoneen lattiaan tuli perus harmaata 10x10 laattaa ja seiniin 20x30 kiiltävää ja mattaa valkoista laattaa. Tehosteraita tuli harmaalla lattialaatalla ja niillä pitsilaatoilla! Tässä vähän vaihekuvia... Kuvat valmiista lopputuloksesta saatte hiukan myöhemmin, sillä tässäkin asiassa tuli vähän mutkia matkaan saumausvaiheessa...

Ensin vesieristettiin seinät ja sen päälle alkoi laatoitus...

oikealla siis saunan oviaukko!


Vesieristäminen on sitten tarkkaa puuhaa: koepalalla voidaan todeta eristeen olevan vaadittavan paksuista.


Seinien laatoituksen jälkeen (paitsi suihkun puoleisen seinän, sillä ne laatat puuttuivat!) oli vuorossa lattioiden vesieristys.


Naisen näkökulmaa: on muuten veikeän näköistä ja tuntuista se vesieriste: sellaista kumimaista, joustavaa tavaraa kuivuttuaan!


Lattian laatoittaminen aloitettiin lattiakaivon vierestä, jotta siihen tuli täydet laatat.



Tässä näkyy laatan sävy hyvin, eli siis tuollainen ihan perus eläväisen sävyinen harmaa kyseessä!



Terraviivassa kun kävimme katsomassa laattoja, mallailimme harmaaseen laattaan seuraavanlaisia:


Ruskeat laatat olivat mattapintaisia ja ihanan värisiä ja meinasimmekin jo ottaa myös niitä mukaan soppaan, mutta onneksi tajusin sitten ajatella sitäkin näkökulmaa, että kun kaikki laatat muualla seinissä ovat puhtaan valkoisia, näyttää ruskea ja luonnonvalkoinen melko likaiselta ja jotenkin karulta...

Saimme Terraviivasta kokonaiset seitsemän laattaa mukaamme kun kävimme niitä hakemassa, sillä niitä ei ollut valmiina enempää. Lisää niitä luvattiin parin viikon päähän käynnistämme, joten tehosteraidan laatoitus sai odottaa siihen saakka. Laatat on tehty 10x10 -kokoon, mutta kävi kyllä sitten ilmi etteivät ne tietenkään ihan sitä kokoa vastaa, sillä ne ovat kuitenkin käsityötä... Visioissani tehosteraitaan ei tule mitään säännöllistä kuviointia vaan kuviolaatat tulevat epäsäännöllisessä järjestyksessä harmaan joukkoon, tähän tyyliin:


Tässä vielä lähikuvaa iiiiiihanista laatoistamme! En tiennytkään, että Terraviiva on ilmeisesti melkoisessa hypessä tällä hetkellä, sillä tuntuu, että juurikin tuota pitsikuviota tulee vastaan joka puolella mm. kahviloiden astioissa!


Erno ensin hyväksytti suunnitelman raidasta ja alkoi sitten hommiin!


No, miltä näyttää?


...ja sitten oli vielä edessä yksi todella kinkkinen kysymys: minkä väriset saumat?? Portsan asunnossa käytimme siis samoja valkoisia ja harmaita kaakeleita ja siellä lattia saumattiin antrasiitin värisellä laastilla ja seinät valkoisella (tehosteraita antrasiitilla), mutta valkoinen sauma on niin epäkäytännöllinen, että halusin tänne jotain muuta! Portsassa on siis kaksi kylpyhuonetta ja yläkerran kylpyhuoneessa jouduttiin värjäämään suihkunurkan kaakeleita uudelleen, sillä ne olivat ihan kellastuneet vaikka meillä ei ole koskaan esimerkiksi värjätty hiuksia suihkussa tai muuta todella värjäävää... Päädyin googlailemaan tätäkin asiaa ja selvisi, että ilmeisesti etenkin Ruotsissa harrastetaan tummia saumoja valkoiseen kaakeliin! Päädyin lopulta kylmän sävyisiin harmaisiin saumoihin, sillä se käy loistavasti kumpaankin laattaan ja on käytännöllinen!

Tehosteraidan laatoittamisesta sen verran, että tosiaan käsityönä tehdyt kaakelit eivät ihan kuitenkaan vastanneet aina 10x10 -kokoa joka toi oman haasteensa hommaan ja lattialaatta on tietenkin paksumpaa kuin seinään tarkoitettu pitsilaatta. Terraviivassa kerrottiin saumausvinkkinä, että pitsilaatat kannattaa teipata ennen saumausta jotta laastia ei mene niin paljoa kuvion väleihin, mutta kyllä sitä kohtalaisesti sinne meni teippaamisesta huolimatta, sillä teipit (joku perus raksateippi) lähtivät irti monesta laatasta... Itse en ole laatoittamista harrastellut, mutta voisiko olla niin, että ilman teippiä vahinko olisi kuitenkin ollut pienempi, sillä laatan koloset olisi saanut puhdistettua jo pyyhintävaiheessa hyvin ylimääräisestä laastista?

No, lopputuloksen näette kohtapian... Nyt nukkumaan, että huomenna jaksaa taas häärätä...

Vesi juoksee!

maanantai 8. syyskuuta 2014

Tähän väliin vain pikainen päivitys puhelinkuvien kera: meillä on juokseva vesi ja se on jopa lämmintä!! Kun tulimme tyttöjen kanssa viime viikolla torstaina evakkoretkeltä Tukholmasta, oli täällä (kylmä) juokseva vesi päällä, mutta vesipisteitä on tällä hetkellä vain yksi kylpyhuoneen lavuaarilla. Eilen illalla saimme lämminvesivaraajankin toimintaan ja nyt tulee vesi jopa ihan lämpimänä! Helpottaa huomattavasti lapsiperheen eloa kun vauvan saa pestyä lavuaarissa eikä tarvitse kikkailla kosteuspyyhkeiden kanssa/hanakanisterin kanssa pihalla ja saa pestyä käsiä ja tiskiveden saa lämpimänä valmiina ja...ou jee!! Tätä virstanpylvästä juhlistimme lasillisilla kuohuvaa iltapuhteiden päätteeksi (wc-kotelon laatoituksen jälkeen) ja samalla nautimme ystävieni tuliaiseksi tuomasta tölkki-sacherkakusta, nam! Seuraavaksi kertoilen vähän enemmänkin kylpyhuoneen tilanteesta, mutta nyt on treffit nukkumatin kanssa...


Kuvassa myös ne iiiiihanat puolapuut, jotka saatiin asennettua lauantaina seinälle! Mahtavaa, että saimme tänne juuri tämän koulun vanhat puolapuut!

pönttöuuni!

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Oijoijoi, nyt se on vihdoin täällä! Nimittäin meidän ihana pönttöuunimme Justiina!

Miksi juuri pönttöuuni?

Pönttöuuni sopi vanhan koulurakennuksen tyyliin kuin kaneli pullaan ja suuremmassa koulurakennuksessa onkin alkuperäisiä uuneja tallella useampi. Pidin kakluunia ensin vaihtoehtona, mutta sisustustyyliimme (voiko tätä edes tyyliksi sanoa??) sopii riisutumpi malli paremmin. Lisäksi pönttöuuni lämmittää todella tehokkaasti suuriakin tiloja ja se on aina plussaa tällaisessa vanhassa hirsirakennuksessa! Pönttöuunista sanotaan näin: (lähde luhtarem.fi)

"Perinteinen pönttöuuni (nk. pystymuuri, pellimuuri) on tehokas, edullinen ja tunnelmallinen lämmönlähde sekä uusiin että vanhoihin taloihin. Pönttöuunissa on paljon tulipintaa, jolloin uuni luovuttaa lämpöä tasaisesti ja pitkään."

Mistä siis tilasimme uunin?

Vertailin ensin pitkään eri valmistajien uuneja, sillä vaikka ne ensi vilkaisulta näyttävätkin samanlaisilta, niissä on hieman eroja koristerenkaiden leveydessä ja muutenkin mallissa ja eri valmistajilla on erilaisia luukkumalleja. Pohjanmaan tiilirakenteen uunista pidin todella paljon (ja heidän sivuillan näkyvä kuparin värinen uuni on upean näköinen!!), mutta lopulta tulimuuri vei voiton ja tilasimme uunin siis sieltä.

Millainen uuni meille nyt sitten rakentuu paraikaa?

Meille suositeltiin 230cm korkeaa uunia 90cm halkaisijalla (pohjan halkaisija, runko 80cm), sillä tila johon uuni tulee on sen verran suuri. Heillä tulimuurissa ns. perusmalli on halkaisijaltaan 70cm. Malli on tosiaan Justiina ja uunin väriksi valikoitui RAL-värikartasta sävy 9010. Sävyn valinnassa kysyin apua kauppiaalta, sillä halusimme lattiamaaliin sopivan mustalla sävytetyn värin. Uunin luukuiksi ajattelin ensin moderneja kaarevia, yksinkertaisia lasiluukkuja, mutta hetken asiaa mietittyämme päädyimme kuitenkin kunnon vanhanaikaisiin valurautaluukkuihin mustan värisenä. Hopeakin miellytti silmää, mutta annoin Ernon tehdä lopullisen valinnan. Hyvän valinnan hän kyllä teki!




Minkä hintainen uuni oli?

Otimme uunia varten pelkän tarvikepaketin, sillä meille tuli tuttu muurari uunia muuraamaan. Tarvikepaketti maksoi 2750 euroa, sulkupelli 100 euroa ja rahti satsille 175 euroa. Katsomani Contura Sonya -kaakeliuuni olisi maksanut tuplaten, joten mielestämme hinta on kohtuullinen.

Tällaista meillä siis tapahtui tänään:

Ensin meidän ihanaan lautalattiaan sahattiin reikä! Se tehtiin, jotta saatiin kivialusta näkyviin (palamaton alusta).



Aukkoon muurattiin kaksi kerrosta tiiltä: yksi kerron lappeeltaan ja yksi kyljeltään, jotta muurin pohjaa saatiin riittävästi nostettua. Tarkoitukseen olisi sopinut periaatteessa mikä tahansa palamaton materiaali, mutta kun avasimme lattian vasta aamulla, emme lähteneet ostamaan mitään muuta vaan käytimme uunipaketin tiiliä. Joudumme nyt sitten hakemaan tiiliä lisää, sillä jäljelläolevat tiilet eivät enää riitä koko loppu uunin muuraukseen.



Muurarimme Pasi on muurannut työkseen kymmenen vuotta, mutta saimme kuitenkin tulimuurista vielä muurausohjeet mukaan, sillä ilmeisesti muuraustapojakin on monenlaisia ja tiilet on laskettu tämän ohjeen mukaisesti.



Peltikuoren taakse piti muurata hormiliitos ja siinä käytimme muottina ekovillasiivuja ja puuta. Ei ehkä mikään kaunein kapistus, mutta voi kai tuolla vähän näyttää maalipensseliä jos on tarvis! Ei liitos kyllä uunin takaa paljoakaan näy...


Tulipesän pohja tuli elementtinä, mutta vaati pientä siistimistä. Kahden miehen voimin se nostettiin paikoilleen, jotta se saatiin tasaisesti ettei pohjalla olevat tiilet painu kasaan.


Tähän vaiheeseen uuni jäi tällä erää ja viikon päästä jatketaan talkoohommia! Siitä tulee ihan mieletön!!

Tämän keittiön valitsimme ja välitilan laatoista asiaa!

tiistai 2. syyskuuta 2014

No, kumman me sitten valitsimme?



Kyllä me siihen KVIK:iin päädyimme, sillä heidän ovimallinsa vaan miellytti enemmän. À la Carte -keittiön kaapit olisivat olleet maalatut ja lakatut ja kotimaiset vs. KVIK:n pinnoitetut ulkomaiset, mutta À la Carten vedinura ei vaan tuntunut hyvältä käteen... Hinnanerokaan ei kuitenkaan ollut tuhansia euroja vaan satoja (À la Carten eduksi) niin päätimme vain ottaa sen mikä silmää miellyttää. À la Cartelta olisi tosiaan saanut saman keittiön hieman edullisemmin ja hintaan kuului enemmän elementtejä ja kaapistot olisi saanut koottuna (!) mutta ei voi mitään...

Eli KVIK:n Mano meille nyt sitten tulee noin viikon kuluttua! Hanat koko taloon otamme Orakselta/Gustafsbergiltä; mies ei taivu niihin ikean tai keittiöfirmojen omiin, sillä niihin ei saa tarvittaessa varaosia. Oras on vielä kotimainenkin! Niistä lisää kunhan saamme päätettyä mitkä ostamme!

Keittiön työtason kanssa on pientä empimistä havaittavissa; emme ottaneet tasoa KVIK:ltä, sillä se oli melko hurjan hintainen, vaan ajattelimme ostaa massiivitammisen tason esim. Bauhausista josta sen saa murto-osalla KVIK:n hinnasta, mutta olen nyt kuitenkin miettinyt, että olisiko valkoinen laminaattitaso tyylikkäämpi, sillä lattian väri on hieman hankala? Mitä olette mieltä? Tässä vielä kuvaa lattian väristä (iiiihana puhelinkuva, mutta puhelin toistaa värin parhaiten!):


Väri on niin vaikea saada tallennettua kuvaan! Se on kuitenkin selvästi vihertävä, eikä harmaa.


En malta odottaa, että pääsen ehkä jo tässä jonkin ajan (kuukauden?) kuluttua tekemään ruokaa UUNISSA ja PESEMÄÄN KÄDET! Pienet on ilot!

Siitä välitilan laatoituksesta sitten! Kävimme turkulaisessa keramiikkapaja Terraviivassa (http://www.terraviiva.fi/fi/index.html) katselemassa laattoja ja tiedustelin, josko heiltä olisi mahdollista saada välitilaan laattoja, joissa olisi painettuna erilaisia meidän vakioreseptejämme, ja sehän onnistui mainiosti! Alun perin suunnittelimme tilaan 10x10 -laattaa, mutta totesimme lopulta, ettei sen kokoiseen laattaan mahdu tekstiä lainkaan riittävästi, ja päädyimme melkoisen ysäriin 15x15 -kokoon. Laatoista tulee siis valkoisia perus kiiltäviä laattoja meidän lemppariresepteillä! Se on vielä suunnitteluasteella, että tuleeko valkoisen laatan kaveriksi jonkin muun väristä yksiväristä laattaa... Idean tähän sain meillä jo kauan palvelleista Iittalan jääkaappimagneeteista joissa on reseptejä: olemme käyttäneet niitä PALJON, mutta emme halua jääkaapin oveen lainkaan magneetteja sillä ne raapivat rosterin pintaa ja idea niissä on niin loistava, että sitä piti vähän uudelleenjalostaa! Olen itse aivan innoissani laatoista enkä malta odottaa, että saan ne käsiini!

Millaisia välitilan materiaaleja nykyään käytetään? En ole yhtään kartalla tämän hetken trendeistä: onko se lasinen välitila edelleen pop?

Pahoittelut lyhyestä kirjoituksesta: evakkoretki vol.2 alkaa huomenna ja pakatakin täytyy...

Latest Instagrams

© oma koti kultainen. Design by Fearne.